Pustne Maske

Pustne maske

“Pustne maske so obvezna oprema vsakega Pusta”
Pustne maske so nepogrešljiva sestavina tradicionalnega Pustnega tedna, ki se vsako leto dogaja po navadi v mesecu februarju. Datum je odvisen od datuma velike noči. Pustovanje 2018 se prične 13. februarja, pust 2019 pa bo šele 4. marca.
Tradicija sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo so prezeli Rimljani in si v prepomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se tudi šemili.
Uporabljali so grozne ali norčljive pustne maske, ki bi naj preganjale zimo in prinašale toplo pomlad.
Beseda mask (maska) se je prvič pojavila v angleščini leta 1530, iz srednje francozščine masque ki pomeni prekriti ali varovati obraz.
Nobeden ne ve, kje se je pojavila prva maska, saj lahko prvine najdemo v skoraj vsaki kulturi.
Nekateri so jih uporbljali za protekcijo obraza med lovom, pri športih in v vojnah – po navadi pa kot dodatek pri zabavi ali za okras.
Pred več 9000 leti je pa masko nosil le družbeno najmočnejši, ki so se poimenovali “bogovi”.
Maske in zabavne “pustne maske” so se množično uporabljale v teatrih, pri igrah, razni igralni umetnosti. Še zdaj pa poznamo simbol dveh mask kot ikono teatra ali kulture.
Maske torej prihajajo iz različnih kultur iz njihovih tradicionalnih plesov, festivalov in zabav. Iz mask so se razvili tudi kostumi, ki prekrivajo celo telo.
Pustna maska kaže specifično mimiko ali karakter. Poznamo jih več vrst, narejenih iz nešteto različnih materialov.
Maske se uporabljajo univerzalno in pričarajo moč misterije med nositelji in publiko. Nadaljna popularnost mask se širi vse do popularnega ameriškega Halloweena ali noči čarovnic pa do nam tadicionalnega pusta ali pustnega karnevala (pravimo tudi pustni teden, pustni torek, pustne maškare…) kjer so pustne maske obvezna oprema. Z pustnimi maskami se šemijo tako mladi kot tudi stari. Vsako leto med februarjem in marcem se zberemo in z zabavno ali grozno pustno masko pomagamo skupaj odgnati zimo in privabiti toplo pomlad. Med tem pa ne smemo pozabiti tradicionalnih pusntih krofov, ki nikoli ne manjkajo.
Najpopularnejše evropske pustne maske so seveda beneške maske, ki prekrivajo okoli oči in so umetniško izpopolnjene. Beneščanke se oblečejo v glamurozno rojalno obleko, obraz pobarvajo svetlo ali belo, nadanejo beneško pustno masko in uredijo skodrane lase. Ta tradicija že poteka skoraj 1000 let. Največji evropski pustni karneval se odvija v Benetkah.
Slovencska tradicija pusta prav tako sega daleč v leto 1300, kadar so pust praznovalo pred 40-dnevnim postom. Beseda “Pust” izvira iz besede carnevale, kar ponemi postiti se. Že Trubar je uporabljal izraz “mesopust”, kakor se je takrat imenovala današnja tradicija. Tradicija meso-posta umira, medtem ko maškarade, zabava in pustno vzdušje ostaja.

Pustne maske

Pustne maske so pripomček za prekrivanje obraza. Pustna maska je lahko smešna, zabavna, norčljiva ali srhljiva. Pustni trend zajema popularne trende iz preteklega leta. Pa lahko so to filmski junaki, risani junaki, politiki, znane osebnosti ali pa klasične maske, ki so prisotne na pusntih maškaradah vrsto let: maska klovna, maska hudič, parkelj, predsednik države…

 

Ideje za pusta

Ideje za pusta – Kako se našemiti / Napoved pustnih trendov / Ideje za pustni kostum
Vsako leto razmišljamo enako – kako se bomo našemili za pusta. Pust je čas, ko se kar cel teden norčujemo, zabavamo in šemimo v razne like in podobe. Udeležujemo se prireditev, zabav, karnevalov.. Mnogi se našemijo tudi za v šolo ali v službo, kjer izbirajo najbolj odbito, atraktivno in edinstveno masko. Zmagovalec dobi simbolično nagrado. Ampak katero masko izbrati? Kateri lik / mimika / pustna maska bo zmagovalna? Preberi si članek in ugotovi kako postati najbolj atraktivna maškara pustovanja 2018!
Skupinske maske
Skupinske maske so po navadi najbolj izstopajoče zaradi samega števila. Skupina mapkar še pripravi kratek program glede a temo, kako so oblečeni.
Lanski trendi so bili Suicide Squad, Emoji, Minioni in junaki. Prav tako pa ni manjkalo politikov Donald Trump in Hilary Clinton ter Putin so bili glavni.
Emoji Maske so odlične za skupinske maske med mladimi. Saj se emojiji uporabljajo vsak dan ko pišemo SMS, klepetamo na Facebooku, Instagramu, Twitterju ali pa odjavimo kakšno fotografijo. Emojiji so odlični za komunikacijo med v internacionalnimi skupinami na socialnih omrežjih in drugot po internetu, saj ne potrebujemo besed, da bi izrazili kako se počutimo ali kaj nam gre po glavi 😛
Skupinske maske so odlične tudi za šolske prireditve ali pustna tekmovanja. Prav tako marsi kateri ponudbiki pustnih mask in kostumov ponujajo akcije in popuste ob nakupu skupinskih mask. Tako je tudi pri nas 🙂 Na povezavi si oglej vročo ponudbo za skupinske maske, ki je ne smete preglegledati.

Makeup ideje za pust

Nekateri raje kot pustne maske uporabijo kar ličila in razne barve za obraz, da si narišejo pustno masko. To je še posebej popularno med dekleti, saj vsaka svoj izdelek deli na socialnih omrežjih.
Zmagovalna maškara 2018
Če želite letošnje leto na maškaradi res osupniti publiko ali obiskovalce, vam najbolj proporočamo izbiro napihljivega dinozavra, ki se je privč pojavil lani. Teden pred lanskim pustom smo dali v ponudbo še tako vročega dinozavra, ki se je razprodal kot bi mignil.
Feedback kupcev je bil neverjeten, saj so nam pošiljali fotografije, videoposnetke kako so nasmejali gledalce in maškaradno publiko. Vsak izmed njih je bil takoj v središču pozornosti, mimoidoči so pa delali z njihi “selfije”.
Več o najatraktivnejši maski Napihljiv Dinozaver si lahko ogledate tukaj > ..
Eden izmed atraktivnih pustnih mask letošnjega pusta je strašni Pennywise iz filma “IT” ali “Tisto”. Srhljivi klovn bo dvignil kocine tudi najbolj pogumnim. Sledijo mu pa ostali strašni klovni, ki so že tako ali tako ikona vsakega pusta in maškarad.
Vedno bolj so tudi popularne ostale srhljive maske, kot so demon, vampir in hudič.
Ne smemo pozabiti slavne konjske glave, ki je že nekaj let ena izmed bolj popularnih mask na karnevalih. Maska konjske glave je odlična izbira za tiste, ki bi radi bili v središču pozornosti in nasmejali publiko. Maska se je že večkrat uvrstila med zmagovalne maske pusta ali kurentovanja ter maškarad.

PUST

Pust (Pustni teden) je čas, ko se napravimo v pustno šemo, maškaro.
Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči (pustna nedelja je 7 tednov pred veliko nočjo). Prava pustna dneva sta dva; pustna nedelja (v liturgiji quinquagesima) in pustni torek. Ime tega časa se smiselno veže na latinsko besedno zvezo domenica ante carnes tollendas ali levendas (nedelja, preden se umakne, pusti meso, predpostna nedelja). Samo praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo so prevzeli Rimljani in si v prepomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se tudi šemili. Praznovanje in šemljenje se je klub upiranju uveljavljajoče se Cerkve nadaljevalo tudi po pokristjanjenju; od 10. stoletja pa je odpor ponehal. V srednji Evropi so se po letu 1300 zabave prenesle na čas pred štiridesetdnevnim postom.
Beseda pust, ki jo je poznal že Trubar, je verjetno nastala iz »mesopust«, to je iz besed meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza carneleva v pomenu »opusti meso«. Iz italijanskega carneleva je nastala beseda carnevale, iz te pa evropska kulturna beseda karnevál v pomenu »praznovanje pusta« ali »pustovanje, pust«. Danes je pri nas izraz mesopust zastarel in se ne uporablja več, v ruskem okolju pa še vedno pomeni »štiridesetdnevni post«
K pomenu besede »maškara, pustna šema« obstajajo še izrazi: pústar, pústnjak, pústnik, fášenk in kurent. Izraz pústnik pomeni še izraz za meseca februar in marec. Kot splošna beseda ima kurent pomen »pustna šema v kožuhu, z zvonci okrog pasu in posebnim pokrivalom, znana v vzhodni Sloveniji«
Močna zakoreninjenost izraza pust in kurent je podobno kot pri priimkih Petek in Božič dala osnovo za nastanek dveh priimkov Pust in Kurent.

KURENTOVANJE

Kurentovanje je ljudski običaj, ki je značilen za Ptuj in okolico in se priredi v pustnem času z namenom odganjanja zime. Značilen je plešoči pohod: Obhodi kurentov, skupaj z drugimi maskami skozi vasi na Ptujskem območju, vse do Haloz. Kurenti odganjajo zimo plešoč v značilni opravi in z glasnim zvonjenjem od hiše do hiše. Obvezni deli maske so kožuhovinast plašč, prepasan z verigo z velikimi zvonci, naglavna maska z rogovi, okrašena s trakovi ali v Halozah s perjem, z volnenimi nogavicami in temnimi čevlji na nogah. Kurent ima v roki palico, ježevko. Dandanes se kurentovanja priredijo v mestnem območju Ptuja. Decembra 2017 so bili Obhodi kurentov vpisani na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.
Ptujsko kurentovanje je največja organizirana pustna karnevalska prireditev v Sloveniji, katere namen je prvotno ohraniti nesnovno kulturno dediščino ptujskega območja in Slovenije. Kot pustna prireditev velja vse od leta 1960 in je dobila ime po znanem tradicionalnem pustnem liku kurentu. Čas trajanje prireditve se je skozi leta spreminjalo. Kurentovanje se običajno prične s prvim poskokom kurentov in samo karnevalsko prireditvijo. Pustni torek velja za dan, ko se zberejo pustni liki in maske ter tekmujejo za najizvirnejšo. Mednarodna in karnevalska povorka je ta, ki poskrbi za pokop pusta. Ves čas prireditve se v mestnem jedru odvija bogat kulturni in zabavno-glasbeni program.

Na Madžarskem, v mestu Mohač imajo južnoslovanski Šokci podobno tradicionalno pustno prireditev Pohod bušarov. Bušarji so prav tako opremljeni z rogatimi maskami, ki so redkeje dodatno okrašene s perjem in trakovi. Prav tako imajo kožuhe, krajše kot kurenti. Imajo manj zvoncev kot slovenski Kurenti in so pretežno udeleženi na pustnem festivalu v mestu. UNESCO, Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, je vpisala pohod bušarjev v seznam nematerialne svetovne dediščine (2009).